torstai 21. marraskuuta 2013

Jouluinen riisipuuro ja luumukiisseli


Nyt alkaa olemaan jo se aika kun haluaa koristella kodin jouluiseksi, syödä pipareita ja juoda glögiä. Joten mikäpä se siinä ei kun puuron keittoon ja lahjalistan tekoon ;) 

Riisipuuron keittoon löytyy varmaan monia reseptejä, mutta mummoni opetti puuronteon ja sitä vähän muunnellen tein tämän. Paras puuro tulee kärsivällisyydellä ja ainakin tunnin keittoajalla.

Puuron ainekset:

2,5 dl puuroutuvaa riisiä
1,5 rkl voita
3 dl vettä
1l maitoa (paras tulee kulutusmaidosta)
ripaus suolaa
vaniliasokeria maun mukaan

Sulata voi kattilassa, lisää riisit ja kääntele hieman. Lisää vesi ja keitä hissukseen miedolla lämmöllä kunnos vesi on imeytynyt riisiin.

Lisää maito ja keittele noin tunti miedolla lämmöllä. Muista sekoitella välillä, ettei maito kärähdä pohjaan. Kun maito on imeytynyt riisiin niin lisää suola ja vaniliasokeria. Vanilia sokerin voi jättää poiskin, mutta tämä on minulle vanha tottumus ja mieltymys :)

Jouluna tietenkin kannattaa lisätä manteli kuorineen tai ilman. Vaikkei onneen uskoisikaan niin onhan sen saaminen kiva ohjelmanumero ruokapöydässä!!

Luumukiisselin ainekset:

1 pss luumuja (pienempi pussi eli noin 230-250g)
1 l vettä
1/2 dl sokeria
1 kanelitanko
3 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä

Voit halutessasi liottaa luumuja yön yli. Itse teen kaiken aika spontaanisti joten liottelut jää paitsi jouluna. Kannattaa myös tarkistaa luumuista siemenet.

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta. Lisää luumut ja kanelitanko. Keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia kunnes luumut ovat pehmeitä.

Seuraavaan vaiheeseen on kaksi vaihtoehtoa. 1. Nosta pelkät luumut tarjouluastiaan ja sekoita perunajauho kylmään veteen. Sekoita seos varovasti ohuena nauhana liemeen. Nosta hellan lämpöä. Heti kun liemi kiehahtaa nosta pois hellalta ja kaada luumujen päälle. 2. Sekoita perunajauho kylmään veteen ja sekoita kiisseliin varovasti ohuena nauhana. Anna kiisselin pulpahtaa ja kaada tarjoiluastiaan. (Tässä versiossa tulee olla varovainen ettei tule paakkuja).

Kun kiisseli on tarjouluastialla niin ripottele pinnalle sokeria, ettei siihen muodostu kalvoa.

Vinkki: Samalla lailla voit tehdä sekahedelmäsopan. Puuron voit tarjoilla myös voin, kanelin, sokerin tai hillon kans. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti